Vieques, PR 17-3 / 25-3 Culebra, Puerto Rico 26-3 / 2-4

Voordat we in de baai voor Esperanza op Vieques aankomen stoppen we voor Isla Caja de Muertos om helder blauw water en wit zandstrand gevoel te krijgen. De dolfijnen verwelkomen ons als we achter ons anker liggen, dat we op de bodem kunnen zien liggen, we zijn blij dat we uit de haven zijn.

 

Op onze motor (zeil) tocht, ja we gaan nog steeds oost, denken we een Barracuda,of zou het een Wahoo zijn, gevangen te hebben. Deze gooien we terug vanwege het vergif (ciguatera) dat deze vissen bij zich dragen en waar je als mens erg ziek van kunt worden. In deze regio kun je er op rekenen dat de Barracuda dit vergif bij zich heeft. Esperanza is een leuk plaatsje en Duffy’s is de plek waar je als zeiler moet zijn, het eten is er heerlijk. Er zijn echter niet veel bootjes in de baai en veel gelegenheden zijn nog gesloten vanwege de orkaan die hier is overgekomen.

De wilde paarden lopen door het dorp, geweldig om te zien, ze kennen alleen geen verkeersregels maar iedereen hier houdt er rekening mee. Er staat we een swell die de baai binnenkomt, maar daar hebben we in de pilots niets over gelezen dus wellicht hebben we pech. Ook in Ensenada Sun Bay (de baai aan de andere kant van het rif) komt de swell binnen en is het wat oncomfortabel zeker tijdens de nacht, maar we liggen voor een prachtig wit strand in helder blauw water. Als we gaan hiken blijken er paden niet meer te zijn maar met de app maps.me kunnen we onze weg vinden naar alle mooie plekjes hier in de omgeving.

Samen met Time after Time, Al, Francine en hond Mizzen die speciaal voor ons een omweg hebben gemaakt om ons in Viequez te zien, hiken, kletsen, kaarten we en slinkt de wijnkelder, kortom we hebben hier een geweldige tijd. Na ruim een week op Vieques te zijn geweest gaan we  motor (zeilend) naar Culebra. Dit is een klein eiland tussen het grote eiland van Puerto Rico en de Amerikaanse Maagden Eilanden en erg populair bij de Puerto Ricanen zelf. En ja we vangen weer twee Wahoo’s , deze keer gooien we ze niet terug en we maken ze meteen schoon. Na nog eens goed gekeken te hebben blijken het tja ……. Barracuda’s te zijn, die gaan we echt niet opeten.

Maar de plaatjes zitten nu goed in ons hoofd en de volgende keer gaan we die vergissing niet meer maken. Wahoo heeft strepen en een lange rugvin en een Barracuda heeft ook nog stippen en een korte rugvin. Ook Culebra is erg mooi, we liggen in Ensenada de Honda, erg rustig, geen swell en we kunnen zelfs met de dinghy naar het dinghy dok bij de supermarkt. Het is toeristisch maar dan vooral bij de mensen uit Puerto Rico zelf die met de ferry voor een dagje of met de motorboot oversteken van het grote eiland. Het eiland is ongeveer 14 bij 7 kilometer lang en dus goed te bewandelen maar je kunt ook een Jeep of een golfkar huren en zo het eiland rond.

Samen met Time after Time en ook Mr. X, een gedeelte van onze oude Hash club uit Grenada,  houden we ons bij het wandelen, hebben prachtige uitzichten, uitdagende wandel paden en komen uit in prachtige baaien. Het straat eten is hier ook prima, in plaats van een pizzatruck hebben ze hier een varken aan het spit truck, lekker!!!! Inkopen kun je hier prima doen en met de koelkast vol vertrekken wij morgen naar de Amerikaanse Maagden Eilanden, te beginnen op St. Thomas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *