Martinique, Saint-Pierre, Sainte-Anne 21-11 / 12-12

We zeilen heerlijk van Basse-Terre, Guadeloupe naar Saint-Pierre in Martinique. Dominica slaan we nu over daar stoppen we weer als we omhooggaan, nu eerst zuid. Saint-Pierre is een stadje dat vroeger voordat de vulkaan in 1902 tot uitbarsting kwam het Parijs van de Cariben was. Er was één overlevende, een gevangene die beschermd werd tegen de hitte en lava door de dikke muren van de gevangenis. Het stadje is op de oude fundamenten weer opgebouwd.

Het beeld van La Virgin des Marins (de maagd van de zeelui) heeft het overleeft en staat op haar sokkel uit kijkend over de zee, ‘s-nachts is het beeld verlicht. We zijn er heen gewandeld en hebben een kaarsje gebrand in het “kapelletje” onder het beeld. We zijn natuurlijk ook naar destilleerderij Depaz geweest, ongeveer een klein uurtje lopen vanaf de ankerbaai. Het ligt prachtig onder Mont Pelé met uitzicht over zee en de rondleiding, je volgt een uitgezette route, is ook leuk. En natuurlijk is er een gratis rum proeverij, niet echt mijn ding pure rum maar een ti punch is wel lekker. Er zit ook een leuk restaurant op het terrein Le Moulin à Cannes waar je voor € 18, = een dagmenu hebt, voor- en hoofd- of hoofd- en nagerecht.

Het aperitief wordt bijna tegelijk met het eten gebracht maar het eten is heerlijk en de wandeling terug is alleen maar bergaf ?.

Het verloop van boten die voor anker liggen is hier groot, het is een perfecte plek om uit of in te klaren, nul euro, en van hieruit is zowel Dominica als het zuiden van Martinique makkelijk te bereiken.  We moeten echt nog een keer terug want er is ook onderwater nog veel te zien, er liggen hier 14 scheepswrakken, maar ook een beeldentuin en het water is ongelofelijk helder. Dan gaan ook wij weer verder, volgende stop Sainte-Anne, nostalgie voor ons. Dit is de baai waar wij na onze oversteek van de Kaap Verde, 3 jaar geleden aankwamen. Het is eerste dat opvalt is dat er vaarroutes voor de dinghy gemarkeerd zijn je moet wel even opletten hoe dat in elkaar steekt maar voor het overige is er niet zoveel veranderd.  We kennen hier de weg, de bus naar Le Marin, de wasserette, natuurlijk de bakker en de supermarkt met de gegrilde kip en BouBou waar je in en uit kunt klaren, wel wat duur geworden ? van €2,- naar €3,- en woensdag is hij nog steeds dicht. Er is hier ook een cruisersnetje op VHF 08 elke maandag, woensdag en vrijdag om 8.30 uur. Met alle onze bourgondische maaltijden (je bent toch in Frankrijk hè?) moet er natuurlijk wel gewandeld worden en vol enthousiasme gaan we van start maar als we na ruim 1,5 uur aankomen bij de Salines is het volgens maps.me nog 10 kilometer en we besluiten, gezien de status van onze kuiten, nu om te draaien en de komende zondag de hele route te doen maar dan met een tussenstop voor de lunch bij de Salines.

Het is een zeer gevarieerd landschap en op zondag is het druk,  men gaat naar het strand en neemt de BBQ mee of gaat uitgebreid lunchen. We worden ingehaald door veel lopers c.q. wandelaars die de vorige dag al vertrokken zijn voor een tocht van 133 kilometer met een hoogteverschil van 5.250 meter van Grand-Rivière naar Sainte-Anne. Zijn wij toch wel een beetje watjes met onze 17 kilometer en hoogteverschil van 63 meter ?, maar de benen beginnen alweer gewend te raken aan al dat geloop en de zondagslunch is heerlijk. We starten met een ti-punch, veel rum en weinig limoen (vitaminen), de ti-punch van Ronald is veel beter met veel meer vitaminen, acras, een soort visoliebolletjes, vooraf en daarna een hoofd en nagerecht.

Lekker met de voetjes in het zand, we kunnen er weer tegenaan, nog 6 kilometer te gaan. Onderweg nog even zwemmen, niet verkeerd om zo je zondag door te brengen, de volgende dag hebben we geen spierpijn, top, de conditie komt terug. Onze tweede koelkast is inmiddels af en natuurlijk koelt hij te goed. We willen de temperatuur op ongeveer 14 graden hebben, lekker voor rode wijn, chocolade ect. maar op de laagste stand is het 9 graden, maar beter te goed dan te slecht koelen en met een andere regelaar hopen we de temperatuur beter te kunnen regelen. De inkopen voor kerst, eendeborstfilet, lamskoteletten, eendeleverpaté en bijbehorende rode wijn zijn ingekocht en natuurlijk de bubbels, dit keer echte champagne, voor oud en nieuw dus we kunnen weer verder.  Morgen naar Saint Lucia een eiland 22 mijl zuid van Martinique en een bezeilbare koers, jippie!!!

2 gedachten over “Martinique, Saint-Pierre, Sainte-Anne 21-11 / 12-12

 1. radboud

  Hoi Ronald en Nicol,
  Noeste arbeid voorbij en weer op pad!
  Volgens findship op Bequia?
  Ik ga eind januari weer op weg.
  Misschien tot ziens.
  Goede reis,
  Radboud.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *