Ile à Vache, Haiti 7/12 – 14/12

We hebben nog nooit zoveel zeemijlen gemaakt in 24 uur maar liefst 170 en we hebben er dan ook maar drie dagen en nachten over gedaan om de 480 mijl van Bonaire naar Ile a Vache (klein eiland onder Haïti) te overbruggen. De windpilot heeft daar ook zijn bijdrage aan, deze stuurt namelijk veel directer dan de stuurautomaat die altijd achteraf reageert en ook beter dan wijzelf kunnen J, ondanks de hoge golven van minimaal 3 meter die er de eerste twee dagen stonden. Helaas gaat er ook iets stuk en dat zorgt ervoor dat we toch een wat mindere nacht hebben. Onze motor, die pas 2,5 jaar oud is start niet meer en natuurlijk ontdek je dat net voordat het donker wordt. De volgende dag blijkt dat het een elektrisch probleem betreft, de MDI regelaar is stuk. Gelukkig kan Ronald via de SSB brainstormen met Wild Bird en Ari B die een dag voor ons uit zeilen. Conclusie: de motor starten met een kabel waar stroom opstaat en de regelaar uitschakelen, ook de brandstof pomp moet voor de gek gehouden worden en gelukkig de motor start, we hoeven niet op zeil de ankerbaai naar binnen. Dat is trouwens niet mogelijk want de laatste halve dag hebben we totaal geen wind meer. Geen vis gevangen dit keer, de hoge golven maakte het te oncomfortabel om te vissen en na het gedoe met de motor hadden we er niet zo’n zin meer in. Op Ile à Vache aangekomen blijkt Volvo Penta al te zijn geïnformeerd en krijgen we een nieuwe regelaar toegezonden. Met dank aan Stuart en Wild Bird die alles al in werking hebben gezet terwijl wij nog op zee voeren.

Ile à Vache is geweldig, het is natuurlijk armoedig en iedereen komt in zijn uitgeholde boomstam naar je boot om te vragen of je iets voor ze hebt maar ach heel vervelend is het niet. We hebben gelukkig wat schriftjes, pennen en visgerei waar ze heel blij mee zijn, we geven niet alles in een keer weg en telkens iets aan iemand anders. De mensen zijn ontzettend vriendelijk hier en we kopen wat fruit en heerlijke lobster die geweldig smaakt, verser kan het bijna niet.

Ook kunnen we voor een paar dollar iemands sim kaart lenen voor een dag zodat we het recente weer kunnen bekijken. We willen met de kerstdagen in Jamaica zijn, in het weekend betaal je voor het inklaren in Jamaica maar door de week is het gratis. In Ile àVache klaren we dan ook niet in, we spreken met de “havenmeester” af dat we maar een paar dagen blijven en als we US$ 30,00, US$ 10,00 ankergeld voor een week en US$ 20,00 vergoeding voor het niet inklaren 🙂 , betalen vindt hij dat goed. Na nog een heerlijke viscurry gegeten te hebben op Ari B samen met Wild Bird zwaaien we elkaar de 14de uit. Voorlopig gaan we elkaar niet meer zien daar wij naar Jamaica zeilen en Ari B en Wild Bird naar Cuba vertrekken.

3 gedachten over “Ile à Vache, Haiti 7/12 – 14/12

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *