Guadeloupe en uiteindelijk in Saint Martin (franse kant van Sint Maarten) Maart 2019

Van Guadeloupe naar Sint Maarten, een nachtje erbij, hebben we gemiddeld 6 knopen gedaan en ook nog comfortabel gezeild. Het wordt nog wel wat met ons. Met vis vangen gaat het wat minder, de vissen die bijten zijn te groot, weer 100 meter lijn weg en geen vis.

Op 3 maart 2019, zijn we aangekomen in Sint Maarten, de Franse kant, en hebben meteen mogen genieten van het Caribische carnaval. Dat wordt hier uitgebreid gevierd met elke dag een optocht. Het eiland, aan de Franse kant, ziet er nog steeds beschadigd uit na Irma, huizen zonder daken en winkels die dichtgetimmerd zijn, maar er is weer alles te krijgen.

De Nederlandse kant ziet er een stuk beter uit en met de dinghy zijn we zo (20 minuutjes als je er met zijn tweeen in zit) via de lagoon van de Franse naar de Nederlandse kant. We beginnen met het uit elkaar halen van de watermaker en met nieuwe o-ringen en het schoonmaken van de knelkoppelingen is hij weer als nieuw en lekvrij, als je onderdelen kunt krijgen gaat er niets kapot. Ook maken we de dieseltanks open en treffen we een tank aan waar we door de diesel heen de bodem kunnen zien, van dat soort probleempjes kunnen we er meer hebben. Op bezoek bij True Blue en tja wat werk opgehaald. Ze hebben een geiser voor het warme water, zonder afvoer, geen waakvlam die blijft branden. Als we continue warm willen hebben moeten we de generator regelmatig laten draaien om de boiler op temperatuur te houden dat doen we dus niet. Wij willen ook zo’n geiser, we hebben een plekje gevonden om hem te monteren, de geiser besteld in de VS en deze is al verstuurt naar Maimi, nu wachten op het schip richting St. Maarten. Ondertussen kunnen we alle aanpassingen die nodig zijn, voor het extra leidingwerk al uitvoeren.

Omdat we toch moeten wachten slopen we de isolatie uit de oude diepvries (onze wijnkelder) en opeens hebben we een enorme ruimte voor, spullen ? ? ?. Ook maken we een start met het ontmantelen van de ONAN, dus voor ieder die nog onderdelen voor een oude ONAN nodig heeft …..  Natuurlijk wisselen we klusjes af met gezelligheid, hier op de koffie, daar een dinertje, happy hour 1$ voor een biertje bij Lagoonies en daarna naar de chinees. Ook tijd om de elektra weer eens na te kijken, oxidatie zorgt voor wat mindere contacten en van tijd tot tijd een check vinden wij in ieder geval belangrijk. Ook nu weer blijkt de plus van de stuurautomaat wat geoxideerd te zijn, hij haperde wel eens maar we konden daar niet echt een oorzaak van vinden. De pluskabel dus, deze wordt vervangen door een vertinde, die blijken minder gevoelig te zijn voor oxidatie. Alle kastjes moeten leeg voordat we erbij kunnen maar uiteindelijk ligt de nieuwe kabel er. We poetsen alle minnen en plussen en leggen ook een nieuw plusblok aan met steekzekeringen in plaats van glaszekeringen, gewoon omdat het beter voelt ?. We mogen de auto lenen van True Blue en verkennen St. Maarten, er blijft een nieuwe telefoon plakken, vervanging van onze oude was echt hard nodig. Om te bellen moesten we de luidspreker aan zetten anders deed hij het niet meer. We gaan lunchen bij Kontiki in Orient Bay, het restaurant is helemaal nieuw en super sjiek en het eten is ola la. Heerlijke franse wijn erbij.

 

Dan arriveert ook nog onze geiser en na een dagje zit is deze ingebouwd en kunnen we genieten van een heerlijke warme douche. Dan is het wachten op een mooi window om richting Antigua te gaan en 1 april is het zover, geen grap, er komt in de loop van de tocht noord in zodat we na een stukje motorzeilen, zeilend naar Jolly Harbour kunnen, weer een kadootje ?. Nog even de schroef en de schroefas poetsen en dan kunnen we.

Een gedachte over “Guadeloupe en uiteindelijk in Saint Martin (franse kant van Sint Maarten) Maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *