Fort-de-France – Sainte Anne, Martinique

Onze jacht op de gasflessen wordt even uitgesteld. Ook hier in de Carieb kun je een zware verkoudheid krijgen en dan is het niet lekker om te gaan zeilen. Ronald is ermee begonnen en heeft het natuurlijk aan mij doorgegeven. Maar ze hebben hier goede apotheken waar hoestdrankjes, neusspray en een menthol smeerseltje te verkrijgen zijn dus we zijn er gelukkig snel vanaf. We besluiten om Anse d’Arlet over te slaan en direct naar Sainte Anne in het zuiden van Martinique te gaan. Hier weten we zeker dat we aan Camping gas kunnen komen. We hebben 4 flessen waar we ongeveer 4 maanden mee vooruit kunnen dus tot Bonaire hebben we dan geen probleem en daar kun je ze weer laten vullen. Als we op Curaçao zijn gaan we over naar een ander systeem omdat Camping gas niet overal te krijgen is. Als we in Sainte Anne het anker uitgooien is het wel nostalgisch voor ons, dit was de plek waar wij 2 februari 2016 aankwamen na onze oversteek vanaf Mindelo (Kaapverdische eilanden). En het is nog even mooi, we worden begroet door een enorme schildpad, die ik helaas niet op de foto krijg. Natuurlijk ook naar Le Marin om nog wat dingetjes voor de boot te kopen. Er is een tweedehands zolder waar ze restpartijen lijn hebben, erg interessant, we kopen twee stukken van 20 meter lijn voor landvasten voor nog geen € 50,=. Verder is het daar ook leuk om te snuffelen. Natuurlijk treffen we hier ook Wild Bird en Sisu weer, want we hebben Music night 🙂  🙂 . Ronald heeft tijdens de tocht naar Sainte Anne al geoefend dus dat moet goed komen ha, ha. En zingen kan ik nog steeds niet, misschien dat het beter gaat als ik een glaasje wijn op heb. Daarom wordt er een bag-in-the-box zak gemaakt, makkelijk op te bergen en mee te nemen.

We maken hier nog een hike, niet door het regenwoud maar langs de kust, mooie verlaten zandstranden, met natuurlijk een kleine uitdaging erin.

Het weer heeft de komende week veel zuid in de wind zitten en we besluiten te wachten tot de wind meer uit het oosten komt. Hebben we mooi de tijd om wat klusjes te doen, we willen de watermaker uitbreiden met een tweede pomp zodat deze ongeveer 60 liter per uur kan maken. Tot Ronalds verbazing trekt de eerste pomp maar 6 ampère dus als de tweede die we hebben liggen dat ook doet kan het systeem op zonne-energie draaien. De pomp hebben we al dus alleen nog wat elektriciteit kabel, wat slangenklemmen en slangentule halen, kan mooi in Le Marin en aan de slag. Als we aan de gang gaan met het trekken van de elektriciteitskabels blijkt dat er wat meer water dan anders in de bilge staat. De pomp doet het niet meer, kapot, gelukkig hebben we hier nog een reserve voor die we kunnen inbouwen. We hebben twee pompen voor de bilge losstaand van elkaar maar van de tweede pomp blijkt de vlotter geblokkeerd te zijn dus ten eerste gaan we dit verhelpen en ten tweede gaan we dit vaker controleren. Ook lekt de boiler, dit valt gelukkig mee, hij lekt op de aansluiting van de slangenklem, opnieuw aandraaien en dan is het verholpen. Na twee dagen hebben we alles weer op orde en je zult het niet geloven, ontzettende spierpijn. We zijn het niet meer gewend om ons in bochten te wringen om de bilge schoon te maken, de kabels overal achter en onderdoor te trekken. Ik heb het gevoel dat mijn ribben gekneusd zijn en Ronald heeft spierpijn in zijn armen en schouders. We hebben weer even tijd nodig om te recupereren, herstellen dus. Maar de watermaker maakt ongeveer 50 liter per uur en trekt maar 14 ampère per uur, wat een luxe. En wat nog een mooie bijkomstigheid is, is dat de kwaliteit van het water beter is. We zaten meestal rond de 580 ppm (dat zijn de deeltjes die niet uit je water gefilterd worden en het is aanbevolen dat het onder de 750 ppm zit) en nu zitten we rond de 325 ppm, dus nog zuiverder water, geweldig. Met dat zuivere water ben ik begonnen met gemberbier te maken. Dit heeft echter een aantal dagen nodig voordat het klaar is, er zit o.a gist in. Hou jullie op de hoogte of het wat gaat worden 🙂 🙂 . Met teveel gist ontploft het en met te weinig gist, we zullen zien maar voorzichtig aan beginnen. Morgen 28 april gaan we weer verder richting Saint Lucia, de wind komt uit de goede richting. We hebben zin om anker op te gaan en lekker weer een stukje te zeilen, eindelijk halve wind als de voorspelling uitkomt 🙂 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *