December

De tijd is omgevlogen, voor je het weet is er weer een maand voorbij. Het bijhouden van de website tijdens een lang verblijf op één plaats met voornamelijk wat klussen te vermelden versloft wat. Maar na een maand niets geschreven te hebben blijkt dat je als je dingen niet opschrijft ze ook vergeet. Het is voor ons ook een soort logboek waar we terugkijken wat we allemaal gedaan hebben. Dus voornemen voor het nieuwe jaar. We hebben besloten dat we de accubank gaan uitbreiden zodat we altijd voldoende energie hebben voor de stuurautomaat. De windvaan, dit is een mechanisch stuurinstallatie die achter de boot hangt, gaan we verkopen. Daardoor kunnen we het zwemplateau blijven gebruiken want anders hadden we hier nog een oplossing voor moeten bedenken. De waterdichte bak hiervoor is klaar en de accu’s gaan we in maart vanuit Nederland meenemen. Ook de nieuwe boiler is aangesloten en we hebben nu warm water en kunnen ook aan boord douchen als we dat willen, super. Een 14-12-31 solderen 14-12-31 accubak en boiler 14-12-31 schroeven boilerplank 14-12-31 nieuw ankerlierheel belangrijke is natuurlijk de motor van het ankerlier. Daar hebben we op onze reis tot nu toe alleen maar problemen mee gehad en besloten om de motor niet te reviseren maar te vervangen. En jippie, het is gelukt en hij doet het, we kunnen weer voor anker zonder problemen. Ondertussen is het weer niet echt geweldig, veel regen en wind, de temperaturen zijn echter prima. Doordat het zoveel regent komen we er achter dat het lek dat we dachten gevonden te hebben het niet was. Weer een nat bed dus en ook weer op zoek naar het lek.

14-12-31 verwarming testen 14-12-31 lekkage 1Gevonden ……..???? We zullen het weten de volgende keer als het weer regent. We testen de verwarming, tot nu toe hebben we alleen een elektrische kachel hoeven te gebruiken maar het wordt ook hier wat kouder. Het is een dieselverwarming dus als we hem aanzetten komt er wat zwarte rook uit de schoorsteen, deze zit onder de bezaanmast. De verwarming die met een aantal radiatoren de boot moet verwarmen doet het, het is meteen heerlijk warm pfff, wij krijgen het niet meer koud. Voor kerst 14-12-31 schilderijtje ophangen14-12-31 koken aan boordkrijgen we bezoek uit Nederland dus nog even de schilderijtjes ophangen die mijn moeder voor ons geschilderd heeft, ze zijn prachtig. We koken natuurlijk vaak op de boot, er zijn hier in La Grande Motte twee zeer goede visboeren, en een lekker visje is zeker niet te versmaden.

De ouders van Ronald komen aan op het vliegveld van Marseille en na nog een stortbui gehad te hebben op de weg richting La Grande Motte is het klaar met de regen. De regen en wind maken plaats voor de zon en warmte. Geweldig. Wij hebben voor ons gevoel nu ook echt 14-12-31 oesters eten 14-12-31 werk 2 14-12-31 14-12-31 werk 1vakantie en gaan lekker de toerist uithangen. We lunchen buiten in het zonnetje, met oesters een een glaasje witte wijn, pikken een terrasje en doen ook nog een klein klusje op de boot. We bezoeken de plaatsen Aigues Morte, Saintes Marie de la Mer en Avignon. Voor de kerst komen ook Ronald zijn zus, Sjanie, Gert-Jan, Manon en Daan langs. In La Grande Motte wordt de zaterdag dat ze aankomen een spectaculair vuurwerk afgestoken op muziek. Totaal duurt dit een half uur en daarna staat de warme chocolade melk en vin chaud klaar voor ons, lekker. Alvast een voorschotje op het nieuwe jaar. Hier hebben ze met oud en nieuw geen vuurwerk.14-12-31 vuurwerk 1 14-12-31 vuurwerk 2 14-12-31 bezoek avignon 14-12-31 terrasje 3 14-12-31 terrasje 2 14-12-31 lekker zonnetjeHet is prachtig weer en we kunnen dan op de eerste kerstdag heerlijk buiten zitten. De honden Miep en Beau genieten ook lekker van het zonnetje. Samen 14-12-31 eerste kerstdaghebben we kerstdiner bij mijn ouders in St. Bonnet du Gard met een heerlijke wandeling op eerste kerstdag naar de Pont du Gard. We hebben een heel menu en na de wandeling heeft iedereen ook lekkere trek. Zalm, coquilles, een spoom, lamsbout, hemelse modder en kaas, we kunnen er voorlopig weer tegen aan. En dan is het al weer zaterdag en zwaaien we iedereen weer uit, het regent en het waait weer, gelukkig maar voor een dag. En in Nederland ligt er sneeuw, dit merken we hier aan de wind die uit het noorden komt en heel erg koud is. Wij gaan alvast goede voornemens maken. Proberen of we minimaal een keer in de week kunnen gaan golfen, tijdens ons verblijf in La Grande Motte, Ronald wil dit jaar naar handicap 18, moet toch kunnen. Zijn jipps is al hij kwijt. En natuurlijk ons gaan verdiepen in alle mogelijke routes voor volgend jaar, op zoek naar de mooiste ankerplaatsen.

Allemaal een fantastisch 2015 gewenst en mag iedereen maar de wind in de zeilen hebben 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *