Bowden Harbour, Jamaica 15/12 – 31/12

Na een paar dagen gaan we al weer door naar Jamaica, we kunnen gelukkig het hele stuk zeilen en de motor hoeft alleen maar aan om de baai in te kunnen varen. Bowden Harbour ligt in een niet toeristisch gedeelte van Jamaica en als we ons anker uitgooien mogen we naar de wal om in te klaren bij de douane, ‘s-avonds om 19.00 uur komt de immigratie nog langs en de volgende ochtend om 7.30 uur stapt de dame van quarantaine aan boord. Dan zijn alle formaliteiten voltooid en mag de gele vlag naar beneden en de Jamaicaanse vlag omhoog. Inklaren in Jamaica is gratis zolang je niet buiten kantooruren aankomt of in het weekend. De volgende dag gaan we naar Morant Bay je kunt met het busje of de route taxi hier naar toe. In een busje van 12 personen zit je uiteindelijk met 19 dus een route taxi is veel comfortabeler en je betaald dezelfde prijs. Internet is geen probleem als er tenminste simkaarten zijn 🙂 ,  bij Digicel waren de simkaarten op, komen maandag weer wellicht maar bij Flow hebben ze nog wel simkaarten. Voor 3GB betaal je 2250JA$ 100 Jamaica $ is ongeveer € 0,70, dus dat valt wel mee. Er is een grote markt waar heel veel groente en ook allerlei fruit te koop is, en we slaan ananas, sterappels, sinasappels in, heerlijk een vitamine shot en natuurlijk even lunchen.

De mensen zijn ongelofelijk vriendelijk, wij kunnen het hier nog wel een tijdje volhouden. Nu we internet hebben kunnen we ook gaan regelen dat de MDI wordt verzonden naar Jamaica, daarvoor moeten we naar Kingston toe omdat daar een FedEx kantoor is. We krijgen van Volvo Penta Twee MDI’s toegestuurd zodat we meteen een reserve MDI hebben, ze blijken toch wat kwetsbaar te zijn. In no-time zijn deze in Kingston maar dan blijkt dat je nog een formulier moet geven aan FedEx zodat zij het kunnen importeren voor je. Maar eerst komt de kerst nog tussen door. Ons is verteld dat er groot feest is op het square, een kruispunt van wegen, en dat daar de hele dag eten, muziek en drinken is. We gaan om half twee naar de kant maar het is uitgestorven, kerstavond hebben we de bassen van de muziek nog tot in de ochtend uren gehoord dus iedereen zal nog wel in bed liggen.

Wel een aangepast kerstdiner dus, kip en vlees met bonen en rijst uit een piepschuim bakje, lekkerrrr!! Na ons kerstdiner nog een heerlijke wandeling gemaakt naar een klein dorpje aan de andere kant van de berg, Old Pera. Als we daar een drankje nemen worden de boxen voor het feest van eerste kerstdag opgebouwd. Als je daar tussen staat weet je zeker dat je de volgende dag niets meer hoort 🙂 🙂  , dat is kerst op zijn Jamaicaans.

Na de kerst gaan we naar Kingston om te kijken wat we voor ons pakketje moeten regelen. Route taxi naar Morant Bay en daarna de bus naar Kingston, in deze bus kunnen 20 mensen maar uiteindelijk zitten er 35 in gepropt. Ach, duurt maar een uurtje naar Kingston. Daar nemen we de taxi naar het FedEx kantoor, we spreken 700JA$ af en als we afgezet worden is 600JA$ ook genoeg zegt Gary ???? Prima, maar echt snappen doen we het niet. Bij FedEx worden we doorgestuurd naar het vliegveld waar ons pakketje ligt, probeer maar of je het mee kunt krijgen maar zonder Jamaicaans taxnummer zal dat niet makkelijk worden. Met de taxi naar het vliegveld aan de zakelijke kant dus een taxi terug zal lastig te krijgen zijn en we vragen Mr. Stewart of hij even op ons kan blijven wachten. En dat blijkt uiteindelijk onze redding te worden. Mr. Stewart heeft wel een taxnummer en de vriendelijke douane beambte stelt voor dat wij dat lenen. Mr. Stewart vindt dat geen probleem, het zal toch niet zolang duren wel? Nee, met zijn taxnummer krijgen we de “verkorte” procedure 🙂 . En dan begint het, loket één: formulier invullen en ondertekenen, loket twee: formulieren afleveren, terug naar één: betalen, door naar drie en daar wachten, wachten, wachten tot je aan de beurt bent. Daar wordt het pakket opengemaakt en de te betalen belasting bepaald. Door naar loket vier: betalen, terug naar drie: pakketje ophalen dan naar de mevrouw bij vijf: formulier inleveren dat je het pakketje hebt gekregen en natuurlijk even laten zien wat het is. Twee uur later staan we buiten en moeten we langs de ATM want het geld is op en de taxi moeten we nog betalen. We laten ons afzetten in Orange Street, enorme drukke marktstraat in Down Town Kingston, je gaat op in de mensen massa 🙂 , waar we de bus terug kunnen nemen naar Morant Bay. De volgende dag bouwen we de MDI in en ……. Hij doet het niet, na nog een keer alles te hebben nagelopen blijken we een connector niet goed te hebben aangedrukt en daarna ….. druk op de knop en de motor wordt gestart. Wij gaan goed het nieuwe jaar in met een motor die met één druk op de knop start.

Voor iedereen de beste wensen en een fantastisch en gezond 2018.

2 gedachten over “Bowden Harbour, Jamaica 15/12 – 31/12

 1. Peter en Myriam

  Hey Ronald en Nicol,
  Jullie ook hele mooie avonturen voor 2018, weinig motorpech, veel goede wind gewenst!
  Hier in Veere is de jaarwisseling rustig verlopen. Waar we nu wonen is een schattig huis in het centrum in dit openlucht museum. De Enjoyster ligt afgemeerd in Middelburg en wacht op betere tijden!

  Heel hartelijke groeten en fair winds vanuit een grijs Nl..

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *