Bowden Harbor, Jamaica 28-1 / 11-2

Jamaica bevalt ons erg goed, zeker de oostelijke kant die meer agrarisch is. De vissers hier vissen nog in de roeiboot en slaan met de peddels op het water om de vissen aan te trekken. Er is een overvloed aan groenten en fruit en het is steeds een feest om op de markt onze inkopen te doen. Maar ook is het tijd om verder te trekken maar het weer houdt ons nog even in Jamaica. We hebben “jerrykannen”, lege bakolie flessen, gekocht om extra diesel mee te nemen, we weten niet hoeveel we zullen moeten dieselen. Het is echter geen straf om wat langer hier te blijven,het is erg gezellig met  Migrator en Rhapsody hier in de baai. We willen nog wat materialen voor de boot kopen en in Port Antonio is een haven en wellicht ook een bootwinkel. We gaan via Morant Bay naar Port Antonio want anders is er geen plaats in de bus voor ons, Rhapsody en Migrator en na een mooie tocht langs de oostkust bereiken we Port Antonio. Het is duidelijk een rijker gedeelte van Jamaica met mooie villa’s en natuurlijk de Blue Lagoon waar de film Ten is opgenomen maar geen bootspullen winkel. Dus wandelen we wat rond, eten Jerk chicken bij Piggy 🙂 en een ijsje bij Devons.

Het Bob Marley museum mogen we natuurlijk niet missen en samen met Rhapsody maken we er een Nederlands uitje van. We komen lekker in de stemming als onze taxi chauffeur een cd van Bob Marley op zet en nog even stopt langs zijn standbeeld. Het is indrukwekkend wat Bob Marley heeft gepresteerd in zijn korte leven, hij is overleden op 36 jarige leeftijd, maakte 300 nummers in de periode, 9 jaar, dat hij muziek maakte en had contact met wereldleiders maar ook de arme Jamaicaan kon bij hem langskomen om een praatje te maken.

Na de stad weer aandacht voor de innerlijke mens, we gaan garnalen vissen. Migrater heeft een net dat je kunt uitwerpen en als je het ophaalt zouden er garnalen in kunnen zitten, kansloos! De vissers die op de kant toekijken, zien ons hannesen en bieden ons hun eigen net aan met de nodige aanwijzingen. Het is zwaar werk en ja we vangen maar liefst 3 garnalen 🙂 .

Collar (Richard) vraagt ons waarom we niet naar de bar komen van zijn broer, hij is DJ en zal de muziek verzorgen. Oké, maar kunnen we dan ook een hapje eten, dat wordt natuurlijk geregeld en de volgende dag om 17.00 uur gaan we naar de bar. De muziek schalt ons reeds toe, oordoppen gewenst zeker als aan de andere kant van de straat een auto de kofferbak opendoet die vol met boxen zit en de muziek nog een tikkie harder zet. Het is een geweldige avond, het eten is heerlijk, Collar onze DJ is ook de kok en aan het eind van de avond komen de vissers allemaal meezingen met de beat van de muziek, Ronald kan natuurlijk niet achterblijven en beat het welbekende lied zwarte piet ging eens fietsen 🙂 (het filmpje plaatsen we binnenkort).

Nog altijd werkt het weer niet mee en blijven we nog even in Bowden Harbor. Brimbelle en Livingstone zijn de afgelopen week aangekomen, zij gaan ook naar het oosten, en we plannen om naar de Reach Falls te gaan. Dat stond ook nog op ons wensen lijstje. De propper van de bus heeft contact opgenomen met een vriendje en deze staat op ons te wachten als we de bus uit stappen. We kunnen kiezen, met hem meegaan en veel watervallen zien of US$ 10,- betalen en via de weg naar de grootste waterval gaan. Dat is dan de enige die we gaan zien. We gaan met Dorian mee en hebben geen moment spijt. We klauteren langs en over het water en gaan uiteindelijk ook door het water. Het is geweldig, mooi, spectaculair en fantastisch. De stenen zijn niet glad in de watervallen en het water is kristal helder, wanneer we op de bus wachten worden we ook nog onthaald door een lokale rastafarian Asher Lion die een lied dat hij zelf heeft geschreven voordraagt van zijn album Top Road, een cadeautje.

Dan is het de tijd om Jamaica te verlaten, het weer ziet er prima uit om vrijdag de 16de  februari te gaan. Het kan een dagje eerder of later worden maar dan gaan we richting Haïti en proberen we Bahia de las Aguilas te bereiken in de Dominicaanse Republiek. Het is een verlaten baai met helder water en witte stranden, onze beloning, we hebben er zin in, maar eerst hoog aan de wind tegen de golven en stroming in, ons een weg daar heen knokken. Vanmiddag worden we nog verwend door Brimbelle met flensjes en morgen voor het laatst nog een keer Domino, daarna gaat ons kleine dorp uit elkaar vallen. We zullen elkaar gaan missen maar wie weet waar we elkaar weer treffen 🙂 .

4 gedachten over “Bowden Harbor, Jamaica 28-1 / 11-2

 1. Cees

  Hallo daar,

  Leuk om te lezen. Wij hebben besloten om door Frankrijk naar de Med te varen en daar weer voor langere tijd te blijven. We zijn erg benieuwd hoe dat bevalt met een motorboot. We gaan het zien.

  Groetjes

  Cees en Anneke

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *