Bonaire 28-4 / 13-5

We hebben maar weer eens gerekend met 5 knopen per uur en met 444 mijl te gaan worden dat dus vier nachten. Op het moment van vertrek hebben we in het kanaal tussen St. Thomas en St. John ongelofelijk veel stroming tegen en zijn we blij als we de 4 halen. Eenmaal uit het kanaal hebben we moeite om onder de 6 knopen te blijven ondanks het feit dat we zwaar gereefd varen. Kortom we hebben wederom een relaxte tocht halve wind, soms bakstag wind tussen de 16 en 20 knopen, appeltje, eitje, we leren het nog wel 🙂 .


Het vissen is minder relaxed. Na een kleine Mahi Mahi gevangen te hebben begint de lijn meteen weer uit te lopen en is met geen mogelijkheid op de rem te zetten. In een heel korte tijd gaat de vis, hij moet enorm zijn, er met 200 meter lijn vandoor totdat de lijn “gelukkig” breekt, die hadden we nooit van zijn leven aan boord kunnen krijgen. Dit overkomt ons nog twee keer voordat we Bonaire in zicht krijgen, een keer door een slechte knoop, blame on me, en de andere keer doordat de lijn wederom breekt.

 

Net voor Bonaire liggen we met een cruise schip op ramkoers, hij roept ons op en als hij beseft dat we een zeilboot onder zeil zijn gaat bij hem het gas erop. Hij kruist net voor ons door en legt aan op het moment dat wij onze mooring boei oppikken. We hebben geluk, Terry van Sisu heeft een boei voor ons geregeld en helpt ons met het aanleggen, super. We hebben meteen een sociale date, we moeten nog vieren dat ze in april stiekem getrouwd zijn op Grenada en dat doen we natuurlijk met een of twee flesjes bubbels. We slapen die nacht geweldig goed 🙂 . De volgende dag ontdekken we dat de giek wat scheef hangt en wat blijkt ons lummel beslag (het beslag dat de giek met de mast verbind) is getordeerd. Hoe het kan weten we niet maar gelukkig hebben we ons oude, iets te korte, lummelbeslag nog en nadat we dat erop gezet hebben hangt de giek weer recht. We hebben geluk dat we eind van de maand naar Nederland vliegen, het beslag mee kunnen nemen en bij Neutmast een ander, beter kunnen laten maken.

En dan natuurlijk het hoogte punt van deze episode, Ronald is 50 geworden op 6 mei 2018. We vieren het samen met Sisu op zaterdag, zondag is niet verstandig want maandag vertrekt Sisu vroeg in de ochtend naar Curaçao. Dus twee dagen feest, zaterdag de huldiging met ballonnen, een bandana als cadeau want het haar wordt wat dun op het hoofd, feestglazen en een door Terry voorgedragen gedicht. En een uitgebreid diner met de nodige bubbels en wijntjes. In de nacht komt er een brandende vissersboot voor langs drijven, hij raakt onze buurboot de Vagebond, er zijn sirenes op de kade maar wij krijgen er niets van mee.

Op 6 mei een wandeling en als afsluiting naar de Brewery voor een lekker verfrissend wit biertje en heerlijke hapjes, je 50ste moet gevierd worden.

Omdat we zelf niets vangen wordt het vis kopen en deze is vers. Het is Masbango en deze vis zwemt in scholen rond Bonaire en komt blijkbaar twee maal per dag langs. We zien dat er een enorm net juist achter onze buurboten wordt uitgelegd in de vorm van een L. Iemand met een lijn waar het bootje aan vast zit op de wal, drie man in de boot, drie snorkelaars in het water en na een tijdje gewacht te hebben komt het sein van de eerste snorkelaar, ze komen er aan. Dan heft de tweede zijn hand op en ja, nee nog niet, ja nu en opeens is er actie. De mannen in de boot laten het visnet zakken, de man op de kant trekt de boot naar de kant en de snorkelaars zorgen dat het net op de bodem komt te liggen. Een halve school vis is gevangen. Er wordt alleen uitgehaald wat ze kunnen verkopen en deze Masbango is lekker, gewoon bakken in de pan met een beetje citroensap.

Ondertussen zijn we ook bezig met de voorbereiding van ons onderhoud/klus seizoen. Een hardnekkig lek in de badkamer waarvoor het plafond van de badkamer eruit moet. Gelukkig kunnen we het bijna heel verwijderen, dus ook weer terugplaatsen, een meevaller. Verder is het inventariseren en bestellen, er zal veel gekit moeten worden, Sikaflex is in dit klimaat voor ons niet het juiste product, het geeft af en wordt plakkerig. De nieuwe boekenplank in ons slaapgedeelte hebben we al opgehangen en na een jaar zonder afgewerkt plafond te hebben rondgevaren gaat dat de komende zomer ook goed komen.

3 gedachten over “Bonaire 28-4 / 13-5

 1. Ma

  Hoi lieverds,
  Mooi, mooi, mooi.
  Het verslag en de foto’s zijn weer prachtig zoals altijd.
  Lees het altijd met plezier .⛵️⛵️

  Reageren
 2. True blue

  Was weer leuk te lezen !!!! Wij vertrekken hier op 15 juni en komen met 2 boten al travelend naar Curacao, daarna vliegt Ton terug om de 3de boot op te halen. Tot snel, dikke kussen xx

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *