Bonaire, 25-6 tot 25-8 2019

De laatste twee maanden is de tijd omgevlogen, we zijn niet al te druk bezig met het onderhoud van de boot, we blijven hier toch nog twee maanden liggen ? tijd genoeg en we vermaken ons prima hier in het Bonairse. Er is een erg leuk dorp ontstaan van boten die hier allemaal aan de boei liggen voor Kralendijk.

We huren tweemaal een auto waarmee we het eiland verkennen, het is niet alleen onderwater dat Bonaire divers is maar ook bovenwater is het mooi. We gaan naar duikplekken waar we met de dinghy niet kunnen komen, gaan lekker lunchen, boodschappen doen en naar de groenteboeren hier op Bonaire.

Bon Terra is een kwekerij die heerlijke verse groenten heeft en tweemaal in de week open is op dinsdag en donderdag van 2 tot 5 uur. Ze zijn ruim een jaar geleden met de kwekerij begonnen en nu leveren ze aan de van Tweel (Bonairse AH), Warehouse en aan veel restaurants op het eiland. De groenten die we vers halen blijven veel langer goed dan wanneer we ze in de supermarkt halen waar alles sterk gekoeld is en het is natuurlijk veel lekkerder.

Tijdens ons toertje rond het eiland weten we waarom we een pick-up hebben. De wegen hier zijn niet allemaal verhard en gaan soms gewoon over naar zandpaden, voor de pick-up geen probleem maar als we door een rivierbedding rijden merken we dat we een lekke band hebben. Geen probleem denkt Ronald, hij fikst dat wel even bij onze Chinese pick-up, maar dat blijkt toch tegen te vallen. Gelukkig is de service van Fairmiles beregoed en 20 minuten later is er iemand met een nieuwe band en kunnen we weer verder. Ook krijgen we bezoek op de Fairy Queen van een jonge pelikaan, hij is erg lui, we hebben hem nog nooit vis zien vangen, hij bedelt en wacht af wat hij van de vissers krijgt. Maar nadat hij 3 uur uitgerust heeft en op het dek begint te poepen zetten we hem overboord en dobbert hij weg.

Ook is er nog Women Divers Day, 20 juli, met eerst een uurtje yoga, dan een uurtje duiken met afsluitend een lunch en een loterij. Er gezellig maar wel druk onder water, dat ben ik zeker niet gewend ?.

Ook maken we mee wat een reversal hier betekend. De wind en de golven komen uit het zuidwesten, het zijn voornamelijk de golven die het probleem geven. Deze rollen tegen de kade aan en breken daar waar de boten aan de voorste ring liggen. De rangers van Stinapa melden bij de boten in de binnenste ring dat ze weg moeten en begeleiden ze als dat moeilijk is. Rene van Bleu Pearl, onze buurboot heeft er een filmpje van gemaakt, https://www.youtube.com/watch?v=iJiJ137szbw . Wij waren stand-by om weg te varen indien dat nodig was. Je mag tijdens de reversal aan de duikboeien bij Klein Bonaire gaan liggen of indien de boeien bezet zijn kun je een beetje in de luwte van Klein Bonaire gaan dobberen.

Nog wat foto’s van de mooie onderwaterwereld in Bonaire en het door mij gevonden zeepaardje bij White Slave, zelf iets ontdekken geeft je een ontzettende kick https://www.youtube.com/watch?v=H0cZaB5iRwg   gemaakt door Carolyn, dank je wel 🙂 Het is elke keer schat zoeken onder water, of het nu een zeepaardje, een frogfish (hengelaarvis), een inktvis of een zuster haai is, als je het vindt wil je weer op zoek.

Ook de nachtduik met de ostracods was fantastisch, spannend zeker, zo’n eerste keer maar samen met Caroline en Andrew was het een geweldige ervaring. De ostracods zijn kleine weekdieren die zich 2 dagen na volle maan beginnen voort te planten. Wanneer je het water ingaat 20 minuten na zonsondergang kun je dat zien want ze lichtten op terwijl ze zich vermenigvuldigen. Je waant je midden in de Melkweg, overal om je heen lichten ze op gedurende 20 minuten. Ook de grote tarpons die naast je zwemmen en in het licht van je zaklamp jagen zijn indrukwekkend. In het donker zie je andere vissen dan overdag maar zodra je ze in het licht zet zie je de kleuren opkomen. In een woord, prachtig.

Maar tja, we hebben een beetje geklust maar stelden het telkens weer uit, dus na morgen als we in Curaçao Marina arriveren zal er toch wat geklust moeten worden ?.

2 gedachten over “Bonaire, 25-6 tot 25-8 2019

 1. Frank

  Hoi Ronald en Nicole,

  In de aanloop naar het mannen-survival-weekend dacht ik eens even te checken hoe het jullie vergaat. Zo te zien is het allemaal goed vol te houden, wat heet ! Je haren zijn wel wat dunner geworden door een overkill aan zonne-uren waarschijnlijk. Volgende maand zal ik je wel proberen uit te leggen dat de camping in Frankrijk ook zijn spectaculaire momenten heeft (douche gesloten, brood te laat bezorgd, handoek van lijn gewaaid) 😉

  Tot 11 oktober !

  Frank

  Reageren
 2. Ma

  Het is weer PRACHTIG!!
  Ik zie telkens weer nieuwe dingen op de foto’s.
  We wensen jullie een goede en behouden vaart naar curacao.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *